IP kamera

Az IP-kamera egy olyan digitális kamera, amely az internetprotokollt (IP) használja adatátvitelre, és így egy IP-hálózatra kapcsolódva kommunikál a külvilággal, szemben a hagyományos biztonsági (CCTV) kamerákkal, melyek analóg jeleket továbbítanak (jellemzően koaxiális kábelen), és szemben a webkamerákkal, melyek bár digitális eszközök, de adataikat csak egy működő számítógépre képesek továbbítani, annak USB-portjára csatlakozva.

Saját beágyazott operációs rendszerével, IP szerverével, jelfeldolgozó szoftverével, sőt saját memóriájával együtt valódi hálózati eszközként jelenik meg, akár egy valódi számítógép. Amellett, hogy képes válaszolni az olyan távoli parancsokra, mint "pásztázz erre és erre a koordinátára", más kamera funkciók is könnyen vezérelhetők egy ugyanarra a hálózatra csatlakoztatott PC-ről. Ezáltal lehetővé válik a kamera beállítások gyors átállítása a képminőség optimalizálásához, ha a fényviszonyok megváltoznak.

Képes arra, hogy automatikusan felvételt kezdjen vagy riasztási jelzéseket küldjön, ha mozgást érzékel a látóterében. Képes audio jelet továbbítani egy beépített vagy csatlakoztatott mikrofonról ugyanazon a hálózati kábelen át, mint amelyen a video és a vezérlő jelek haladnak át. Lényegében akár önálló eszközként is működhet, felvételeket rögzítve saját belső memóriájában anélkül, hogy értékes hálózati sávszélességet foglalna le.

A hálózati kameráknál, amelyek intelligensebbek és nagyobb tudásúak, mint analóg elődeik, a műveletek jó részét a kamera végzi - és ezáltal az IP alapú videóhálózatok nagyobb teljesítményűvé, rugalmasabbá, könnyebben bővíthetővé és költséghatékonyabbá válnak, mint az analóg megoldások.

Bárhol elhelyezhető, ahol rendelkezésre áll hálózati csatlakozás, ami lehetővé teszi a kép megjelenítését a hálózat bármely jogosult felhasználója számára.

Forrás: Wikipédia

 

Joomla SEF URLs by Artio