E-útdíj – a legfontosabb változások 2024-ben

E-útdíj – a legfontosabb változások 2024-ben

2024 januárja sok változást hoz az elektronikus útdíjfizetési rendszerben, ami nem csak az árak alakulására van hatással. Lássuk, mire lesz elengedhetetlen odafigyelni annak érdekében, hogy elkerülje a bírságokat!

Ami a legfontosabb: új díjszámítás 2024-től

Az útdíj összegét két összetevő határozza meg, az úgynevezett infrastruktúra díj és a külsőköltségdíj. Az infrastruktúradíj az útszakaszok építése, fenntartása, javítása, illetve fejlesztése miatt megállapított, míg a külsőköltségdíj a széndioxid-kibocsátással, általános légszennyezéssel vagy éppen a zajártalommal kapcsolatos költségek fedezése okán kiszabott díjelem. A 2024. január 1-jétől hatályos e-útdíj árak alább tekinthetők meg:

 

Kategóriák bővítése – erre mindenképp figyeljen!

A 2024-es változások fontos újítása, hogy az öt vagy több tengelyes gépjárművek számára új díjkategória jött létre. Az új szabályozás szerint az év elejétől a korábbi J4 kategóriába csupán a négytengelyes gépjárművek tartoznak, míg az öt vagy több tengelyes járműveknek az új J5-ös díjkategória szerint kell megfizetni az e-útdíjat. Szerencsére a fedélzeti OBU-eszközön, illetve a HU-GO felületén könnyedén átállítható a helyes díjkategória, és bírságok elkerülése érdekében érdemes is a szükséges beállításokat mihamarabb elvégezni.

Ugyanilyen fontos változás, hogy a korábbi hét környezetvédelmi kategória további két kategóriával bővül, így az EURO 0, EURO I, EURO II, EURO III, EURO IV, EURO V és EURO VI mellett az alacsony kibocsátású járművek és a kibocsátásmentes járművek számára külön útdíjfizetési kategóriák jöttek létre. A helyes kategória beállítására szintén a HU-GO felületén van lehetőség.

Milyen fontos változások történtek a HU-GO rendszerben?

A korábbiaknak megfelelően a HU-GO egyenleget szükséges előzetesen, online bankkártyás fizetéssel vagy banki utalással feltölteni, január 1-jétől benzinkutakon vagy más viszonteladóknál az egyenlegfeltöltés nem lesz lehetséges. Természetesen az útdíjat a HU-GO rendszerben való regisztráció nélkül, az utazás előtt megváltott viszonylati jeggyel is meg lehet fizetni a HU-GO.hu weboldalon vagy kioszkokon, azonban fontos tudni a HU-GO mobilalkalmazásban erre január 1-jétől nem lesz lehetőség.

Ellenőrizze a számlázási adatait!

A HU-GO rendszer átalakítása miatt 2023. december 31-ével megszűntek a régi folyószámlák, és új HU-GO folyószámlák jöttek létre. A rendszer átalakításával az utólagos díjfizetést választó felhasználók is az elő fizetéses rendszerbe kerültek, így az egyenleg előzetes feltöltés