E-ÚTDÍJ

2013 július 1-jétől Magyarországon is bevezették a megtett úttal arányos elektronikus útdíjszedési (UD) rendszert, amelyet HU-GO névre kereszteltek. Az útdíj fizetési rendszer a magyar úthálózat (autópályák, autóutak és főutak) kijelölt szakaszait, összesen több mint 6 500 km díjköteles útszakaszt foglal magában. A HU-GO rendszer megfelel az Európai Unió Bizottsága által 2004-ben kiadott direktívának (2004/52/EK), amely az ún. Európai Elektronikus Útdíjszedési Szolgáltatás (European Electronic Toll Service – EETS) létrehozását irányozta elő.

Milyen járműveket érint az E-útdíj fizetési rendszer?

2013 július 1-től díjköteles minden 3,5 tonna legnagyobb megengedett össztömeget meghaladó tehergépjármű a kijelölt útszakaszokon. A díjköteles járművek 4 kategóriába sorolhatók a tengelyszám alapján: a J2-be a kéttengelyes, a J3-ba a három, míg a J4 kategóriába a négy (vagy több) tengellyel rendelkező járművek tartoznak.

Hogyan lehet útdíjbevallást tenni az új rendszerben?

A HU-GO rendszerben kétféle módon lehet útdíjbevallást tenni:

 1. Előre megváltott viszonylati jeggyel (egyénileg)

A viszonylati jegy kizárólag a megtervezett útvonalra biztosít egyszeri használati jogosultságot és a díjköteles úthasználat előtt kell megvásárolni (maximum 30 nappal korábban szerezhető be). Azoknak lehet előnyös, akik nem rendszeresen, de előre megtervezett útvonalakon kívánják használni a magyarországi díjköteles útszakaszokat.

 1. OBU eszközzel (bevallási közreműködő segítségével)

A megtett út utáni elszámolás egy a járműben elhelyezett fedélzeti készülék által gyűjtött koordináták alapján történik. Működésének lényege, hogy egy GPS alapú flottakövető szolgáltatásokat nyújtó vállalkozás ún. bevallási közreműködőként továbbítja a járműből beérkező adatokat az NÚSZ Zrt. felé. Ez a megoldás lehetővé teszi a fuvarozók számára, hogy a flottakövetővel vagy GPS-nyomkövetővel ellátott járműveik egy HU-GO regisztrációt követően a fedélzeti eszköz segítségével tegyék meg az útdíjbevallást.

A fedélzeti egységgel (OBU) végrehajtott bevalláshoz nem szükséges az útvonal előzetes meghatározása, csupán azt szükséges biztosítani, hogy a regisztráció során a NÚSZ Zrt.-nél létrehozott folyószámlán legyen elegendő fedezet a díjköteles utak használatához. A magyarok 96%-a, a külföldiek több mint harmada már OBU-t használ, tudva, hogy gyakori úthasználat esetén az eszköz helykoordináták alapján automatikusan végzett bevallása jóval egyszerűbb és kényelmesebb módszer, mint a viszonylati jeggyel történő fizetés. Azok számára ajánljuk, akik gyakran használják a díjköteles útszakaszokat.

ITS OBU okostelefon applikáció az e-útdíj fizetés támogatására

Valósidejű információkkal szolgál a HU-GO rendszerbe beregisztrált gépjárművek E-útdíj fizetésével kapcsolatos adatokról, melyek változása esetén azonnali push üzenetben értesítést küld a Gépjárművezetőnek. Az applikáción keresztül biztosított szükség esetén a tengelyszám kategória módosítás.

 • Gépjármű információ: Cégnév, rendszám
 • HU-GO állapot: aktív / felfüggesztett
 • HU-GO tengelyszám kategória: J2 / J3 / J4 módosítási lehetőséggel
 • HU-GO utolsó sikeres vásárlás dátuma
 • HU-GO egyenleg állapot: megfelelő / nem megfelelő.

2024. január 1-jétől érvényes e-útdíj árak

 

Minden esetben a felhasználó feladata és felelőssége, hogy a szabályoknak megfelelően fizesse az útdíjat. Ezért érdemes tisztában lenni a jogosulatlan úthasználat eseteivel, a szankciókkal, és azok elkerülésének lehetőségeivel.

TOP 5 tévesztési hiba

 1. Az OBU regisztrációnál, ill. a viszonylati jegy tervezésnél egyaránt fontos a rendszám és a rendszámhoz tartozó felségjelzés helyes megadása, hiszen a rendszám mellett ez a jármű egyértelmű beazonosíthatóságának másik fontos paramétere. Ezek az adatok utólag, a bírság kiszabását követően a HU-GO rendszerben már nem korrigálhatók.

 2. Pótkocsi vagy vontatmány le- ill. felkapcsolása esetén fontos a tengelyszám helyes megadása. Például ha két tengelyes járműre pótkocsit akaszt, ami így négy tengelyen folytatja útját, akkor a J2 tengelyszámot J4-re kell átállítani, ha lekapcsolja, akkor pedig vissza kell állítani J2-re. A nem megfelelő tengelyszám megadás közigazgatási bírságot von maga után. A tengelyszám változtatást a rendszerben az utazás megkezdése előtt el kell végezni.

 3. Fontos tudni a viszonylati jegyről, hogy az kizárólag a megtervezett útvonalra, egy irányban, egyszeri úthasználatra biztosít jogosultságot. Így egy nem betervezett útvonal-váltás esetén új viszonylati jegyet kell vásárolni! Mikor kerülhet útvonal-váltásra sor? Ha a Főnök odaszól, ha baleset vagy dugó miatt elterelik a forgalmat…

 1. A fedélzeti eszköz segítségével történő útdíjfizetésnél már az utazás előtt érdemes ellenőrizni, hogy a fedélzeti eszköz be van kapcsolva, megfelelően működik, hozzá van rendelve az adott járműhöz, és a folyószámlán rendelkezésre áll az utazáshoz szükséges egyenleg. Célszerű az alacsony egyenleg értesítést a felhasználói profilban úgy beállítani, hogy az e-mail értesítés elolvasását követően lehetőséget (elegendő időt) biztosítson a felhasználónak az egyenleg feltöltésére. Az OBU-t használók körében nagyon sokan nem állítanak be alacsony egyenleg értesítést, és szintén jelentős azon felhasználók száma, akik 15 000 Ft körüli szinten kérik az értesítést. Ez nem hagy túl nagy teret a felhasználó számára a reagálásra, hiszen például egy négytengelyes, korszerű tehergépjármű (J4, A környezetvédelmi kategória) esetében például az M5-ös autópályán közlekedve ez alig egy Budapest-Röszke útvonal megtételére elegendő.

 1. A felhasználói tévesztésekből adódó sorozatos bírságok elkerülése érdekében javasolható továbbá a riasztás funkcióaktiválása. A riasztás funkció a HU-GO rendszerben regisztrált felhasználónak az általuk megadott e-mail címre figyelmeztetést küld, ha az ellenőrzési rendszer jogosulatlan úthasználatot állapít meg vagy vélelmez. Fontos, hogy a jogszabályi megfelelés miatt a riasztási rendszer nem változtatja meg a bírságolás rendjét, a jogosulatlan úthasználattal kapcsolatos adatok a zárt ellenőrzési rendszerben átadásra kerülnek a Hatóság számára. A riasztás funkciót a HU-GO rendszerben regisztrált felhasználók vehetik igénybe, függetlenül attól, hogy viszonylati jegy megváltásával vagy fedélzeti eszköz igénybevételével tesznek eleget útdíjfizetési kötelezettségüknek. A riasztás funkció alapbeállításként inaktív. Ezt a funkciót igény esetén a regisztrált felhasználóknak aktiválni kell.

Hogyan kerülheti el az E-útdíjjal kapcsolatos büntetéseket?

E-útdíj bevallási rendszerünket használva automatizálttá válik az úthasználatra vonatkozó díjfizetés.

Önnek mindössze a pozitív egyenlegről kell gondoskodnia, VAGY….

Az ITS Protecton Kft., együttműködő partnerével közösen kínál megoldást automatikus útdíj (HU-GO) egyenleg feltöltésre elsősorban azoknak a fuvarozóknak, akik az ITS járműkövető rendszerén keresztül teljesítik a 3,5 tonna feletti járműveik útdíjbevallását. A szolgáltatás lényege, hogy amikor a fuvarozó HU-GO számla egyenlege eléri az „alacsony egyenleg” szintet, akkor egy automatikus, előre meghatározott mértékű egyenlegfeltöltés történik, így minimalizálva az ezzel kapcsolatos hibalehetőséget.

Az ITS Protection Kft. belső “fekete listája” szigorúbb követelményeket támaszt a feltöltött egyenleg tekintetében,mint a HU-GO rendszer fekete listája, így az általunk kiküldött riasztás után is elegendő idő áll rendelkezésére, hogy az útdíj fizetésre szánt egyenleget feltöltse.

A gépjárműbe szerelt nyomkövető segítségével, a GPS koordináták alapján az aktuális útszakaszra automatikusan megváltásra kerülnek a szakaszjegyek. Nem kap büntetést egy esetleges forgalom elterelés vagy más okból történő útvonal változtatás esetén.

Android és iOS alkalmazás, mely az ITS Protection Kft. OBU eszközzel történő e-útdíj fizetésének felhasználói támogatására jött létre. Valós idejű információkkal szolgál a HU-GO rendszerbe beregisztrált gépjárművek e-útdíj fizetésével kapcsolatos adatokról, melyek változása esetén azonnali push üzenetben értesítést küld a Gépjárművezetőnek. Az applikáción keresztül biztosított szükség esetén a tengelyszám kategória módosítás.

 • Gépjármű információ: Cégnév, rendszám
 • HU-GO állapot: aktív / felfüggesztett
 • HU-GO tengelyszám kategória: J2 / J3 / J4 módosítási lehetőséggel
 • HU-GO utolsó sikeres vásárlás dátuma
 • HU-GO egyenleg állapot: megfelelő / nem megfelelő.   

Belépéshez szükséges adatok: OBU ID és OBU PIN.

Kezelőfelülete letisztult, könnyen átlátható, átlagos felhasználó számára is egyszerűen kezelhető.

Műszaki támogatás 9-17 h telefonos Ügyfélszolgálatunkon: +36 70 456 0032

0-24 órában üzenetet tudnak hagyni az e-útdíjas Call Centerünknél: +36 1 655 5383

ITS OBU APPLIKÁCIÓ FUNKCIÓI