OBU applikació es obu készülékek

AZ OBU KÉSZÜLÉK MŰKÖDÉSE

OBU készülék és OBU applikáció

Az OBU a készülék angol elnevezésének – Onboard Unit – a rövidítése, amelynek jelentése: fedélzeti egység. A készülék használatával az magyarországi fizetős útvonalakat használva az útdíj megfizetése automatikusan történik. A készülék beszerzését követően regisztrálni kell a 2013-ban bevezetett HU-GO rendszerben a jármű és a járművet tulajdonló cég adatait, megadva a kért információkat, mint például a környezetvédelmi besorolás. Ezután mindössze arra kell figyelni, hogy az OBU készülék áram alatt legyen, vagyis csatlakoztatni kell a szivargyújtóhoz, valamint arra, hogy a HU-GO számlán megfelelő összeg álljon rendelkezésre az útdíj automatikus kiegyenlítéséhez.

ITS HORDOZHATÓ OBU KÉSZÜLÉK ÜZEMBE HELYEZÉSE

• Belépésnél: fontos, hogy a fedélzeti egység már a határátlépés előtt 2-3 kilométerrel csatlakoztatva legyen a szivargyújtóhoz. A készüléken lévő LED kijelzők villogva jelzik, hogy az eszköz működőképes és megfelelően bepozícionált. Mivel az OBU rendeltetése az automatikus díjfizetés, az utazás előtt célszerű ellenőrizni, hogy megfelelően működik-e a fedélzeti egység GPS-alapú helymeghatározása.
• Kilépésnél: az országból való kilépés után 2-5 perccel kell kikapcsolni az OBU készüléket, és ki kell venni a szivargyújtóból.

AZ OBU KÉSZÜLÉK ELHELYEZÉSE

A fedélzeti egységet a műszerfalon kell elhelyezni, a szélvédőhöz minél közelebb, ezzel biztosítva az eszköz optimális működését, hiszen így elkerülhető az adatforgalom leárnyékolódása. Adatforgalmi árnyék akkor alakulhat ki, amikor az eszköz nem tud megfelelően kommunikálni a műholdakkal, és nincs megfelelő helymeghatározás. Ezért az OBU készülék tökéletes elhelyezésére mindig figyelni kell, ellenkező esetben nem történik meg az automatikus útdíj-elszámolás.

A fedélzeti készülék mellett lehetőség van okostelefonos applikáció használatára is. Az ITS OBU telefonos applikáció valós idejű adatokat szolgáltatás az útdíj bevalláshoz, letölthető az App Store-ból és a Google Play áruházból is.

További információk az OBU okostelefon applikáció használatáról és a magyar e-útdíj fizetési lehetőségekről: