A HU-GO útdíjról bővebben

  1. július 1-jétől működik hazánkban is az útdíjfizetési rendszer (HU-GO útdíj), ami a magyar úthálózat (autópályák, autó-, és főutak) kijelölt szakaszaira vonatkozik. Díjköteles minden 3,5 tonna megengedett, legnagyobb össztömeget meghaladó tehergépjármű, amely ezidáig tengelyszám alapján J2/kéttengelyes, J3/háromtengelyes és J4/négy (vagy több) tengelyes kategóriákba sorolták.

Az útdíjbevallást kétféleképpen lehet megtenni:

  • előre megváltott viszonylati jeggyel, ami kizárólag a megtervezett útvonalra biztosít egyszeri használati jogosultságot
  • OBU fedélzeti eszközzel: a HU-GO útdíj regisztrációt követően egy GPS alapú flottakövető szolgáltatásokat nyújtó vállalkozás ún. bevallási közreműködőként továbbítja a járműben elhelyezett flottakövető vagy GPS-nyomkövető által gyűjtött koordináták alapján az adatokat a NÚSZ Zrt. felé. Ez esetben a NÚSZ Zrt.-nél létrehozott folyószámlán elegendő fedezetet kell biztosítani a díjköteles utak használatára, de az útvonal előzetes meghatározása nem szükséges.
  1. január 1-től a magyar Kormány döntése értelmében a következő változtatások lépnek életbe:
  • az inflációkövető-rendszer helyett egységes infrastruktúrahasználati díjból és a járműtípusonként és útszakaszonként eltérő – levegő és zajszennyezéssel, illetve a szén-dioxid-kibocsátással összefüggő – külsőköltség-díjból álló tarifarendszer kerül bevezetésre
  • új elemként megjelenik a J5-ös tengelykategória (5 vagy több tengelyes járművek csoportja), és a J4 kategóriába csak a 4 tengelyes járművek fognak tartozni
  • az északi szakaszon a Megyeri-híd és az M0-s autóút déli szektora (M1-M5-ös közti szakasz) is a díjköteles úthálózat része lesz (az érintett utak köre még változhat).
  1. február 1-jétől az autóbuszoknak is át kell térniük a használatarányos útdíjfizetésre – jelenlegi információk szerint – a tengelyszám alapján – a tehergépjárművekkel azonos tarifákkal kategorizálva.

Így a kilencszemélyesnél nagyobb személyszállító járműveknek a kibocsátott szennyezés mértékétől függően – nem csak a gyorsforgalmi, hanem a főutak használatáért is fizetniük kell.

Amennyiben szeretné Ön is a HU-GO útdíjat az applikáción keresztül használható, innovatív, személyre szabható ITS járműkövető rendszer segítségével fizetni, forduljon hozzánk bizalommal, vagy kérjen tőlünk egyedi ajánlatot!

 

HU-GO útdíj