Hallott már a 60 perces türelmi időről?

Bevezetése óta több százezren éltek már, a 2018 januárja óta érvényben levő úgynevezett türelmi idővel. Bár az e-útdíjat – ideális esetben – még a díjköteles útra való felhajtás előtt meg kell fizetnie az autósnak, némi könnyítést nyújt a 60 perces türelmi idő azok számára, akik – valamilyen oknál fogva – megfeledkeznek útdíjfizetési kötelezettségükről.

Lehet, hogy pont ez a 60 perc menti meg a pótdíjtól

Nem egyedi eset azok között, akik ritkábban használják a díjköteles utakat, hogy menet közben egyszerűen csak megfeledkeznek útdíjfizetési kötelezettségükről, de az sem ritka, hogy az autósok teljesen véletlenül tévednek fizetős autóutakra, autópályákra, vagy csak rossz helyen hajtanak le/fel, így egy óvatlan pillanatban eltévesztik előzőleg megvásárolt megyei e-matricájuk határát. Az ilyen és az ehhez hasonló esetekre vezette be a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt az egy órás, vagyis 60 perces türelmi időt, aminek lényege, hogy az útdíjköteles autópálya vagy autóút használatának megkezdése után, a vezetőnek még 60 perc áll a rendelkezésére, hogy megvásárolja úthasználati jogosultságát. Így ha a vezető ezt megteszi, elkerülheti a pótdíjfizetést és az ezzel járó kellemetlenségeket is.

Hatalmas segítség ez, amivel az autósok rendszeresen élnek. Egy közzétett hivatalos statisztikából az is kiderül, hogy – számszerűsítve – 2018-ban több mint 650 ezren, 2019-ben 610 ezernél is többen, 2020-ban majdnem 430 ezren, a tavalyi év során pedig ismét valamivel több, mint 600 ezer közlekedő használta ki a 60 perces türelmi időt.

Tehát ha nem ingyenes gyorsforgalmi úton haladva, menet közben jön rá, hogy nem fizetett e-útdíjat, ne essen pánikba! Egy egész órája marad még arra, hogy megváltsa úthasználati jogosultságát anélkül, hogy utólag pótdíjat kellene fizetnie. Ugyanakkor fontos kiemelnünk még azt is, hogy ez a lehetőség, csak a matricás rendszerben közlekedő járművekre vonatkozik, a 3,5 tonna felettiekre nem.