Üzemanyag-megtakarítás egyszerűen? Lehetséges!

Amilyen drasztikus mértékű üzemanyagár-növekedést tapasztalhattunk az elmúlt időszakban, olyannyira vált egyre fontosabbá az autók üzemanyag-fogyasztásának pontos nyomon követése, illetve visszaszorítása. Lássuk, hogyan segít mindebben az ITS Protection GPS-nyomkövetési rendszerünk!

Üzemanyagkontroll GPS trackerrel

Az ITS Protection modern GPS-es járműkövetési rendszere nem csupán a jármű helyzetét képes meghatározni, de annak különböző működési jellemzőit is figyelni tudja, így akár az üzemanyagszint és a fogyasztás is monitorozható. Normál esetben az üzemanyagszint pontos nyomon követése ugyanakkor igen nehéz lehet, hiszen amennyiben a sofőr, visszaélve a bizalommal, tankolás során mellé tankol, azaz a leszámlázott mennyiség egy részét nem a jármű tartályába tankolja.

CAN-modul használatával egyaránt nyomon követhető a jármű által mért üzemanyag-fogyasztás, és pontos adatok vonhatók ki a jármű motorjának különböző üzemelési paramétereiből, amelyeket összevetve az elszámolással nagy pontossággal állapítható meg a tényleges fogyasztás. Mindemellett amennyiben a járművet hivatalos és személyes célra is használják, lehetséges a hivatali és magán státusz váltogatása, így is segítve a céges költségként valóban elszámolható üzemanyagköltségek követését.

Mit tehetünk üzemanyaglopás ellen?

Nem mindig érdemes azonban a sofőrt hibáztatni a túlzott üzemanyag-fogyasztás miatt, hiszen az üzemanyaglopást rendszerint más követi el olyankor, amikor a sofőr nem tudott a jármű közelében lenni. Az ilyen esetek miatt érdemes lehet kapacitív szondát használni, amely akár azonnali jelzést is küldhet a sofőrnek, illetve a flottakezelőnek, amennyiben az üzemanyagszint hirtelen lecsökken.

Motiválja sofőrjeit a NAV normaalapú üzemanyag-elszámolásával!

A magas üzemanyagárak nem csupán a cégvezetőknek jelentenek gondot, de a benzinhasználat alacsony szinten tartása a sofőrök számára is nagy stresszel járhat. Éppen ezért érdemes tudni, hogy van olyan módszer, amivel hatékonyan motiválhatja sofőrjeit a takarékoskodásra. A NAV normaalapú üzemanyag-elszámolási riportjaival adómentesen jutalmazhatja a takarékos sofőröket, ami így a cégnek sem jelent nagy kiadást.

Hogy működik a NAV normaalapú számítása?

A NAV egy képlet szerint határozza meg, hogy a jármű fogyasztása alatta van-e az előirányzott és elfogadott fogyasztásnak. A számítás alapjául szolgáló riportban megtalálhatjuk a járműből kinyert azon adatokat, amelyek jelzik, hogy a jármű milyen típusú útszakaszon halad (Budapesten, megyeszékhelyen, terepen, egyéb városban, földúton vagy más úttípuson), majd az adott fogyasztást az adott úttípusra vonatkozó, a NAV által meghatározott szorzószámmal korrigálva megállapíthatjuk a takarékosság mértékét. Az ITS-pro rendszerével a normaalapú számítás ugyanakkor nem jelent extra papírmunkát, hanem automatikusan kiállítható, és az üzemanyag-megtakarítással megspórolt összeg gyorsan visszaigényelhető.